måndag 12 juli 2010

Sommarstädning


Nu var det dags. Vädret har varit fint länge och många av dom allra blötaste lederna har börjat torka. En av dom är sprickprojektet på Ingalsröd. Kanske Sveriges hårdaste tradsäkrade led när den blir gådd.


Jag har testat den förut en gång. Då var den en smula blöt, men jag insåg direkt att det kommer bli en framtida testpice. Brant, ihållande och inte helt kort. En fantastisk led som bjuder på sann sportklättring med egenplacerade säkringar. Ja, sportklättring. Liksom det mesta av klättringen i Bohuslän är det sportklättring vi talar om. Tradsäkrad sportklättring. Vårt mål är att klättra lederna i en följd utan häng. Redpoint. Vi testar, faller och lär oss flytten. Vi testar igen och kanske lyckas vi till slut summera ihop våran styrka, teknik, uthållighet och mentala beslutsamhet till en lyckad bestigning. Det är inställningen till hur klättringen ska gå till som gör det till sportklättring. Bultat eller ej.


Ett problem bara. Leden jag nu stod inför hade hunnit bli bultad och har till och med en bestigning. Att skruva ner hängarna var rätt jobbigt. Dom första tog jag med stege från marken, men högre upp var jag tvungen att lägga säkringar och hänga in mig för att nå in. Hammaren hade jag hemma så tills vidare lät jag bulthuvudena vara kvar. När jag var klar samlade jag ihop alla 9 hängarna med muttrar och brickor och la vid skräphögen som någon har lämnat längst in i grottan.


Visst är jag medveten om att någon antagligen skulle komma att opponera sig mot vad jag just gjort, men jag valde ändå medvetet att inte meddela klippans mest frekventa besökare i förväg. Och vem skulle jag i sånt fall ha pratat med? Han som klättrat leden fritt? Framtida potentiella bestigare? Han som satt upp bultarna? Eller möjligtvis alla de klättrare bland Bohusläns klippor som gemensamt tagit fram en riktlinje och rekomendation för hur de flesta vill att vi ska förhålla oss till klipporna i Bohuslän i framtiden? För många samtal för att komma fram till ett svar som såg alltför uppenbart ut. Dessutom var det ingen som ringde mig när bultarna placerades. Var någonstans hölls debatten då? Den påverkan jag just gjort är milslångt mycket mindre än den som gjordes när hålen borrades och bultarna bankades på plats.


Vilken ordning ska man då göra saker och ting i? Av flera anledningar valde jag att börja med att montera ner hängarna innan jag drog på mig klätterskorna (igen). För det första var det fel att sätta upp dom från början, och det i sig borde ju räcka. Eller hur? Men det känns också mer äkta att vara där utan möjligheten att klippa en bult, och under ledpress skulle jag definitivt inte vilja ha dom där som en möjlig escape. Dessutom slipper jag nu misstänkas för att ha använt bultarna medan jag jobbat på leden, och att min (eventuella framtida) bestigning då skulle ha underlättats av detta.

Det är ju redan bevisat att det är möjligt att klättra upp där, men om jag klarar det får tiden utvisa. I annat fall är jag övertygad om att den inte kommer klara sig alltför länge utan en riktig bestigning. Jag har inga planer på att skruva tillbaka hängarna. Det vore att sabotera för framtida klättrare! Vill man klättra leden med någon typ av fasta säkringar så är det väldigt enkelt att förplacera kilar och kamsäkringar. Leden är otroligt välsäkrad! Ett vettigt toppankare behövs däremot.

Ett sista ord om detta:
Missförstå mig inte. Jag älskar all typ av klättring! Bultklättring, tradklättring, bouldring och storvägg. Min övertygelsä är dock att Bohusläns klippor i största möjliga mån måste utgöra en fristad för naturligt säkrade leder. Vi gör oss själva och framtidens klättrare en otjänst om vi bultar upp allt vi vill klättra på idag.

15 kommentarer:

  1. gillar din definition av sportklättring! hoppas komma och hälsa på i helgen (med hela entouraget av småtomtar som vanligt)!

    SvaraRadera
  2. Rätt gjort! Lycka till med bestigningen.
    /Ola Tuvesson

    SvaraRadera
  3. "Dessutom var det ingen som ringde mig när bultarna placerades." Petter, i mitt tycke är meningen redan en klassiker. Haha.

    SvaraRadera
  4. Håller helt med dig om definitionen av sportklättring Excessivt topprepande, tickmarks och hela säkringssekvensen "dajlad" före fribestigning kan för mig inte bli annat än sportklättring. Tidiga definitioner av sportklättring hade ingenting med om leden var säkrad med fasta säkringar eller inte. ett bra exempel är klassiska träningsmanualen "Sportklettern heute" från 1986 av Güllich/Kubin. För mig handlar det mest om attityd till klättringen och kan appliceras på de flesta facetter av våran bergssport.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Att plocka ned hängarna var väl lika brottsligt som att plocka ned gamla karbiner lämnade på en led, eller att dra ned ett topprep som nån lämnat när de gått på lunch. Dvs inte i närheten av vare sig stöld eller ens tillgrepp.

    Ur bultetisk synvinkel framstår det dock som helt korrekt, om man vill visa att bultningen är "fel" genom att göra leden fritt på kil.

    Skulle dock kunna tänka mig att den som borrat skulle kunna hävda att man inte får plocka ned hängarna med mindre än att man först gjort leden fritt... och när man gjort det (med hängarna kvar), så är man diskvalificerad att plocka ned dem eftersom man förstås gjort leden med den extra marginal som bultarna trots allt innebär... Detta låter ju så absurt så att Joseph Heller borde vara upphovsmannen till absurditeten. Men jag har läst värre saker, både nyligen och på svenska... :)

    SvaraRadera
  7. Väl formulerat och som Jimbob sa - "Dessutom var det ingen som ringde mig när bultarna placerades." - alla redan en klassiker.

    SvaraRadera
  8. Civil olydnad är ett tecken på ett sunt samhälle.

    SvaraRadera
  9. Syns det er spennende at du vil forsøke dette og gjør det så tydelig. Har blogget om denne konfliktlinjen på http://bit.ly/chTkYw

    SvaraRadera
  10. Trist att du var tvungen att städa efter andra först Petter. Hoppas du får ihop den.

    SvaraRadera
  11. Kan inget annat än hålla med. Ett solklart inlägg i den svenska bultningsetiken Lycka till med projektet!

    SvaraRadera
  12. Argumentet att leden har blivit klättrad håller inte, det stora hade varit att klättra leden först. Vem som helst ta ditt argument och kapa bultar på vilken led som helst, hur sannolikt eller osannolikt det nu kan vara att denne person gör leden på eget. Du framstår som en mycket god klättrare Petter och jag är övertygad om att folk inte sett dig som en sämre sådan om du klättrat leden först.
    Själv fick jag blandade känslor av att se dina gamla ankare på Hallinden långt efter du använt dom.
    Tycker att du gör ett fantastiskt jobb med att sätta upp nytt och repetera gammalt, "keep up the good work".

    -Kjell Stenström

    SvaraRadera