måndag 10 oktober 2011

Zodiac del 2 - svåra insikter


Det här blir ett kort inlägg.

Vi började vår andra dagen på väggen med att toppa 5.13b-repan. Hittade snabbt flytten och bestämde oss för att vi kunde göra den. Sedan var solen framme igen. Redan! Stefan tog sig upp för nästa replängd och jag fick toppa den 2 ggr. Hala pinscars. Onda fötter. Varmt huvud. Inte de förhållanden jag längtat efter. Det var härnånstans som vi blev ett aid-replag.

5.13a i solen

Vi drog oss upp i bultstegar och aidade Nipple-pitchen. Ingen idé att ens försöka fria. Jag flög av i början och blev lite noggrannare hur jag placerade säkringarna nästa gång. Förstår inte hur man ska kunna klättra den repan utan förplacerat, men lärde senare att det heller inte är gjort i den stilen. Både bröderna och Tommy hade förplacerade bankbultar som nu är borta. Vi firade ner 100 meter till portan. Säkert 15 meter överhängande bara på den biten.


Stefan rensar "Nipple pitch"

Nästa dag var blåsigare och kallare. Klättrade mark of Zorro med häng. Häftig klättring och mycke luft överallt. Sedan racade vi mot toppen. Klättrade fritt upp till 5.12a som svårast. Hade egentligen tänkt oss en dag till, men vädret såg ut att dra ihop sig, så vi började längta upp.

Lillfingerjammande

Dagen efter kom regnet och snön.

Zodiac tog på krafterna och vi var tvugna att vila ett par dagar. Axlarna värkte efter all brant jumarering och hissande. Låren ömmade från nedförsbacken med all packning tillbaka till dalbottnen.

Vad nu? Tillbaka upp? frågade vi oss. Stefan och jag känner varandra. Båda visste att den andra inte var supersugen längre. Zodiac satt som ett hårt slag i magen. Vi hade fått stryk insåg vi. Med lite jobb skulle vi kunna klara av att leda och följa nästan alla replängder. Det skulle krävas massa jobb och frustration över att klättra i usla förhållanden. En timme på morgonen är den solfria tid man har om det inte är temp för att klättra i solen. Men nipple-pitchen återstår. Jag tror inte att jag skulle kunna klättra den med den begränsade tid jag lägger här i Yosemite. Och utan den replängden käns hela projektet lite mindre lockande. Som att klättra en vanlig led och dra sig förbi kruxet. Inte ok.

Vi började leta efter annat....

1 kommentar: