
en historia om klättring, livet på landet och om att hitta balansen därimellan
lördag 4 december 2010
Kontraster

torsdag 29 juli 2010
Kjerag - På skoj och på allvar




måndag 12 juli 2010
Sommarstädning

onsdag 23 juni 2010
Debattinlägg

fredag 4 juni 2010
1 nere, bara 99 kvar

tisdag 11 maj 2010
Harde tider.
fredag 7 maj 2010
Herre-jösses-beredskap

söndag 18 april 2010
Livet är inget jävla kollo

lördag 10 april 2010
Multisportardagar

tisdag 16 mars 2010
Den som väntar på nåt gott...


torsdag 11 mars 2010
2 element att ta vara på

måndag 1 mars 2010
Perfektion, men inte perfekt för alla

Till en början känner jag mig stark och consentrerad. Jag har råd att vara noggrann. Jag tar varje pocket på bästa sätt och ser till att ha kroppen i så bra balans jag kan inför nästa flytt. Jag känner mig lugn och självsäker. 30 meter högre upp kommer jag att klippa ankaret utan att ha fallit. Jag nästan vet det.
Efter dom första rätt hårda flytten tittar jag ner. Hanna tittar tillbaka upp. Hon ser ut att ha det fint i solen och sektorn Racó de Missa i Montsant är verkligen ett otroligt vackert ställe. Utsikten är fantastisk och lederna är långa och jämna. Det är pockets bildat ur konglomerat. Pockets nära perfektion.
Jag kämpar vidare. Det är sista leden för dagen och plötsligt börjar det kännas. Jag rör mig uppåt, men har inte längre överskottet kvar som fanns där i början. Jag lämnar gräppen utan att känna mig hemma. Nårga meter till. Andas kraftigare nu. Blicken letar vilt efter möjliga alternativ. Jag gör hela tiden en mängd små viktiga val för att hålla mig kvar på klippan. Sedan händer det. Förmågan att göra medvetna val försvinner. Händer och fötter rör sig över klippan. Det finns inte utrymme för tankar. Det existerar bara uppåt.
Sista biten är lättare. Jag skakar ut i juggarna och safe-ar för att inte göra bort mig.
På vägen ner pratar vi om det märkliga i att vara nästan ensamma på ett så bra klätterställe. Fransmännen vi mötte tyckte att det var för enformigt. Och kanske är det där förklarningen finns. Jag drar parallellen till Indian Creek, med sina perfekta sprickor. Båda ställena bjuder på otrolig klättring och visst är den enformig. Det är lite det som är grejen, men för vissa blir perfektionen ointressant tidigare än för andra. Som min storebror Ulrik brukar säga: “Det är som i Östersjön”, och vilken tur att det finns så många olika ställen att klättra i berg på då.
Valfritt, alltså.
fredag 19 februari 2010
Sol i Margalef... regn hos förlorarna

onsdag 3 februari 2010
Insnöad!
fredag 22 januari 2010
Lurad av Ego
Hur gammal är den här mannen? Han har nog frisksportat större delen av sitt liv och ser säkert yngre ut än han är. 66 kanske?
Jag var inne på mitt andra varv i milspåret när jag kom ifatt honom. Han ökade och fastnade som en flåsande skugga bakom mig.
- De flesta går på skidorna, men du kan ju faktiskt åka. Du är inte HELT oäven i armarna heller.
Ok. Jag kände mig smickrad. Den här gubben hade åkt 15 Vasalopp och tyckte att jag hade en god chans att mäta mig med hans resultat. Borde jag kanske köpa mig ett startnummer? Tänk om jag skulle kunna få en bra tid!

Flera dagar gick jag omkring och tyckte att det lät som en god idé. Folk runt mig peppade mig. Klart jag skulle åka. Jag skulle först bara åka något seeding-lopp så att jag skulle slippa starta allra längst bak. Sedan kom eftertänksamheten. Jag tycker att det är kul med tävlingar och har sprungit en del springtävlingar, men hur kul skulle det bli att åka 9 mil i trängsel och blåbärssoppestänk? ...Rätt kul antagligen, men var inte allt roddande för att nå dit lite väl besvärligt. Jag menar: seeding-lopp, transporter, övernattningar, passbyten på jobbet m.m. Vad skulle jag vinna? En erfarenhet och upplevelse så klart, men resten av anledningarna att åka Vasaloppet kändes plötsligt som billiga försäljningsknep. Jag måste inte åka Vasan för att jag kan åka. Jag behöver inget lopp som morot till fortsatt träning. Och jag behöver framför allt inte bevisa nåt för varken mig själv eller någon annan.
Spontant känns längdskidåkning som en av de bästa träningsformerna jag har testat. Sköna rörelser. Flås! Styrka. Natur. Dessutom en massa idiellt arbetande gubbar som sköter spår och bjuder på varm saft. Värme för både kropp och själ!
Idag åkte jag 3 mil i Munkedal. Hanna körde 2. Underbar träningsdag ute!
Inget Vasalopp i år för någon av oss. Nästa år kanske... om Ego tillåter.
söndag 10 januari 2010
Istider

Isen ligger tjock på Åbyfjorden. I Munkedal täcks bergsväggarna av tjock krämig is och inte långt därifrån finner man utmärkta längdskidspår. Det är sannerligen en fin vinter och det skulle kännas bortkastat att inte utnyttja den!
För någon vecka sedan träffade jag en kille som går på Chalmers. Han är isklättrare och beskrev förvånansvärt uppriktigt sin aktivitet så här för mig:
"Jag har klättrat en del klippa, men är inte särskilt bra på det. Isklättring är det inte lika många som håller på med och där kan jag hävda mig bättre. Jag vill gärna vara bra på det jag gör... eller åtmintone kunna verka bra. Isklättring låter tufft för dom som inte riktigt vet vad det handlar om, och för dom som har klättrat en del is själva kan jag utelämna en del detaljer. Jag tycker att det är häftigt med all utrustning också. Isyxor, skruvar, stegjärn, fina handskar, knäskydd... Jag älskar när vi sitter på kvällen dricker whiskey, filar våra isyxor och snackar om vilka handlovsremmar som är dom bästa. Det blir så go gemenskap. Det är ingen av oss som är särskilt mycket bättre än någon annan och förresten är det svårare att jämföra prestationer på is på samma sätt som på klippa. Isen kan ju vara så olika från år till år. Dom som klättrar dom svårast graderade isfallen är ju förresten inte så imponerande. Hade jag varit lika knäpp hade jag också kunnat klättra upp där!
Vi pratar inte så ofta om hur kallt det är att klättra is. Står man still en dryg timme och säkrar i minus 15 grader så är det ju inte så konstigt att man blir genomfrusen. Därefter är det svårt att klättra. Man håller ju händerna över huvet hela tiden och dom blir inte varma förrän man nästan kommit till toppen. Det brukar göra djävulusiskt ont. Sen är det dags att säkra igen. Det är ändå en tuff känsla att hugga sig upp för isen, men själva klättringen är svår att jämföra med klippklättring. Det är kanske mer är likt att aida. Man är liksom låst i sina punkter hela tiden. Hugg med vänster. Hugg med höger. Sedan fötterna. Långsamt. Och greppet är ju det samma hela tiden. Stadigt runt handtagen. Jag kör lech-less eftersom det känns mindre som fusk. Ibland byter jag grepp mellan höger och vänster. Det är ju lite variation iallafall. Det är skönt att kunna komma ut på vintern också, men det är tur att dagarna är så korta för vi är ju i skuggan hela dagen. I bästa fall hinner vi två fall på en dag. Sedan är det dags att åka hem till stugan å fila igen. Det är ändå det som är höjdpunkten på dagen. Lite jobbigt att packa och packa upp alla grejer hela tiden bara. Sakerna måste ju hinna torka till nästa dag."
"Ok, vi ses" sa jag.